A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázatán a 2017.11.15-én hozott döntés alapján a Vascular Venture Kft 496.355.200 Ft összegű támogatást nyert, a projekt összköltsége 701.380.000 Ft a támogatás intenzitása 70,77 %.

 

A pályázat azonosítószáma: KFI_16-2017-0524

 

Címe: Új tumor terjedést gátló anyag fejlesztése skorpióméregből és összevetése humán plazma eredetű szöveti mátrix metalloproteniáz-2 gátlóval.

 

A Vascular Venture Kft. által elnyert támogatás alapján folytatott kutatás-fejlesztés célja új, tumor terápiában és diagnosztikában alkalmazható molekulák kifejlesztése volt.

 

A kutatócsoport a megoldás kulcsát a természetben, az állatok világában kereste. Állati mérgek – mint például tengeri csigák, skorpiók, kígyók mérgei – évmilliók alatt arra fejlődtek ki, hogy zsákmányukat, a támadót másodperceken belül megbénítsák vagy megöljék. Ennek következtében az állati mérgekben levő toxinok alapvető élettani funkciókat, mint az idegrendszert és vérkeringést támadják meg. Pontosabban, a toxinok célpontja az idegrendszer és vérkeringés működéséért felelős molekulák tucatja, mint például az acetilkolin receptor, amely az izom mozgásában vagy a fibrinogen amely a vér alvadásban játszik kritikus szerepet.

 

Mivel a toxinok célpontjai az alapvető életfunkciókban játszanak kritikus szerepet, így nem meglepő, hogy számos betegség kezelésében ugyanezen molekulák, egyben gyógyszerészeti célpontot is képeznek.  Mindezt alátámasztandóan, ma kb. 20 orvosság származik állati mérgekből, mint például szívinfarktus, magas vérnyomás, szívelégtelenség, cukorbetegség, vagy krónikus fájdalom csillapítására használt gyógyszerek, világszerte 40 millió beteget kezelve. Egyéb toxinok klinikai kipróbálás alatt állnak autoimmun és daganatos betegségekre.

 

A farmakológusokból, molekuláris biológusokból, sejtbiológusokból és immunológusokból álló csoport kutatói több hazai és külföldi egyetemen, kutatóintézetekben szerezték szaktudásukat, mint például a Semmelweis Egyetem, ELTE, vagy Egyesült Államok-béli intézetekben mint a National Cancer Institute, National Institutes of Health, Center for Biologics Evaluation and Research, Food and Drug Administration, Yale University, Fred Hutchinson Cancer Research Center, vagy más olyan nemzetközileg elismert centrumokban mint a Karolinska Institute. A kutatócsoport saját erőforrásain kívül hazai, élettudományokban és biotechnológiában jártas szakemberekkel való együttműködésre is támaszkodott.

 

A 3 éves projekt elérte célját, mivel felfedezésre került egy az eredeti kiindulási toxinnál hatékonyabb szabadalmaztatható „lead vegyület” csoport, mely a kiindulási toxinnál hatékonyabban és szelektívebben találja meg a rosszindulatú tumorsejteket. Ezekre a vegyületekre szabadalmi bejelentést nyújtottunk be.”

 

A projekt befejezési dátuma: 2020.12.31

 

Vascular Venture Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 3/B.

1022 Budapest, Herman Ottó út 15. 3. épület mfsz.

+36 (1) 799-4400

office@vascular.hu