A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázatán a 2019.12.12-én hozott döntés alapján a Vascular Venture Kft 322 219 918 Ft összegű támogatást nyert, a projekt összköltsége 612 051 295 Ft a támogatás intenzitása 52,65 %.

 

A pályázat azonosítószáma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00127

 

Címe: Új, KCNA3 csatornára specifikus, autoimmun mechanizmust gátló molekulák fejlesztése

 

Az idült gyulladásos és autoimmun betegségek komoly terhet rónak a társadalomra. Kialakulásuk hátterében sokszor egy immunsejt típus, az effektor memória T-sejtek (Tem) túlműködése áll. A jelenlegi kezelések a gyulladás általános gátlásán alapulnak – ez mellékhatásként immunhiányos állapot kialakulásához vezethet. Igény van tehát csak a kórosan túlműködő T-sejtek működését gátló szelektív kezelésekre. A T-sejtek megfelelő működésében fontos szerepet játszanak a káliumcsatornák. A tartósan aktiválódott autoimmun Tem-eken túlnyomóan KCNA3 típusú káliumcsatornák találhatók, míg egyéb T-sejt altípusokon inkább Kca3.1 káliumcsatornák. Ezért egy csak a KCNA3, de nem a többi káliumcsatorna működését gátló gyógyszer fontos szerepet játszhatna az idült gyulladásos és autoimmun betegségek célzott, mellékhatásoktól mentes kezelésben.

 

Célunk egy ilyen gátlószer irányított evolúcióval történő kifejlesztése. Ennek során természetben létező állati toxinok kombinálásával állítunk elő milliónyi új változatot, majd azokból irányított evolúcióval szelektáljuk ki a specifikusan KCNA3 csatornához kötő molekulákat. Ilyen módon a természetben előforduló változatosság kihasználásával kizárólag természetes alkotórészekből álló molekulák fejleszthetők. A projekt keretében az azonosított molekulá(k) hatásosságát rágcsáló autoimmun betegségmodell(ek)ben vizsgáljuk.

 

 A farmakológusokból, molekuláris biológusokból, sejtbiológusokból és immunológusokból álló csoport kutatói tapasztalataikat neves hazai és külföldi intézményekben szerezték: az Egyesült Államokban a National Institutes of Health-ben, a Food and Drug Administration (FDA) Center for Biologics Evaluation and Research részlegében, a Yale Egyetemen, a Harvard Egyetemen, a Fred Hutchinson Cancer Research Centerben, valamint Svédországban a Karolinska Intézetben. A kutatócsoport saját erőforrásain kívül hazai, élettudományokban és biotechnológiában jártas munkacsoportokkal és vállalatokkal való együttműködésre is támaszkodik.

 

A 3 éves projekt célja és remélt eredménye befektetési célpont lehet innovatív gyógyszercégek számára, klinikai gyógyszerfejlesztésre.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

 

Vascular Venture Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 3/B.

1022 Budapest, Herman Ottó út 15. 3. épület mfsz.

+36 (1) 799-4400

office@vascular.hu